[et_pb_section admin_label=”section”][et_pb_row admin_label=”row”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text admin_label=”Tekst” background_layout=”light” text_orientation=”left” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]

 


XIX MEĐUNARODNI POZORIŠNI FESTIVAL
SLAVIJA 2020.“
9-16. MART 2020., BEOGRAD

Obaveštavamo Vas i ove godine u osvit proleća da će 9 marta kao vršnjak 21 veka početi XIX MEĐUNARODNI POZORIŠNI FESTIVAL “ SLAVIJA 2020 ” koji će Beograđanima i njihovim gostima ponuditi uzbudljive pozorišne doživljaje odabranih predstava, realizovanih  na pozornicama širom sveta. Ono što karakteriše čitav program Festivala jeste dominacija drama u kojima se obrađuju brojne aktuelne teme. Pored informacija o Festivalu na sajtu pozorišta Slavija , u pozorištu možete dobiti svakog dana i štampane materijale i  informacije koje Vas budu interesovale.

………………………..

Festival otvara Ljiljana Blagojević, glumica

 

Festival “SLAVIJA 2020” Program festivala
(download PDF)

9 MART 2020

Huan Majorga „LJUBAVNA PISMA STALJINU”
POZORIŠTE „PLANET ART”
Zagreb, HRVATSKA

10 MART 2020

Ameli Notomb „KOZMETIKA NEPRIJATELJA”
DRŽAVNO DRAMSKO POZORIŠTE “STEFAN KIROV”
Sliven, BUGARSKA

11 MART 2020

Čingiz Aitmatov „PLAHA”
RUSKO DRAMSKO POZORIŠTE AKMOLINSKE OBLASTI
Kokšetau, KAZAHSTAN

12 MART 2020

Laza Lazarević „SVE ĆE TO NAROD POZLATITI”
POZORIŠTE “SLAVIJA”
Beograd, SRBIJA

13 MART 2020

Ivan Turgenjev „GOSPOĐA”
TATARSTAN BUINSKO DRŽAVNO DRAMSKO POZORIŠTE
Buinsk, RUSKA FEDERACIJA

14 MART 2020

Dmitri Bogoslavski „AKO SUTRAŠNJI DAN NIKAD NE DOĐE?…”
REPUBLIČKO POZORIŠTE BELORUSKE DRAME
Minsk, BELORUSIJA

15 MART 2020

Olga Gunina „TAJNA STARE KUĆE”
VLADIMIRSKO AKADEMSKO DRAMSKO POZORIŠTE
Vladimir, RUSKA FEDERACIJA

16 MART 2020

Džon Juro „KOMIČAR”
DRŽAVNO LUTKARSKO POZORIŠTE
Sliven, BUGARSKA

Nagrada za najbolju predstavu u celini
statueta Don Kihot
rad vajara Nikole-Kolje Milunovića

Članovi žirija
Prof. dr Raško Jovanović, teatrolog i pozorišni kritičar, Srbija – predsednik
Dr Nina Mazur, teatrolog i pozorišni kritičar, Nemačka
Dr Marina Timaševa, pozorišni kritičar, Rusija


Da je proleće na pragu možemo slobodno verovati, jer 9. marta 2020. godine, devetnaesti put počinje Međunarodni pozorišni festival Slavija na kojem ćemo videti osam predstava. Prve festivalske večeri pojaviće se pozorišni ansambl iz Hrvatske – teatar „Planet Art“ iz Zagreba i prikazati dramu Huana Majorge „Ljubavna pisma Staljinu“, dok će druge večeri nastupiti glumci iz Bugarske – članovi Državnog dramskog pozorišta „Stefan Kirov“, iz Slivena, koji će odigrati predstavu komada Ameli Notomb „Kozmetika neprijatelja“. Treće festivalske večeri. 11. marta, nastupa Rusko dramsko pozorište Akmolinske oblasti iz Kazahstana i izvodi predstavu dramatizacije romana Čingiza Aitmatova „Plaha – Moinkumske istorije 1-2“. Potom će se, sledeće večeri, pojaviti domaćin festivala – pozorište „Slavija“ iz Beograda i prikazati dramatizaciju pripovetke Laze Lazarevića „Sve će to narod pozlatiti.“ Pete festivalske večeri, 13.

marta, nastupiće glumci iz Ruske federacije: članovi Buinskog državnog dramskog pozorišta iz Buinska u Tatarstanu i prikazati komad „Gospođa“, prema motivima proze Ivana Sergejeviča Turgenjeva „Mumu“.
Republičko pozorište beloruske drame iz Minska u Belorusiji nastupiće šeste festivalske večeri, 14. marta i prikazati komad
„Ako sutrašnji dan nikad ne dođe?“, Dmitrija Bogoslavskoga.

Pretposlednje večeri, 15. marta, nastupiće još jedan teatar iz Ruske federacije: Vladimirsko akademsko dramsko pozorište iz grada Vladimira u Rusiji, i odigrati dramu „Tajna stare kuće“ Olge Gunine. Zaključne večeri Međunarodnog pozorišnog festivala Slavija 2020., Državno lutkarsko pozorište iz Slivena u Bugarskoj prikazaće predstavu po delu Džona Juroa „Komičar“.

Na ovogodišnjem festivalu gledaćemo osam predstava koje nam dolaze iz susedstva i istočnih daljina. Repertoar čine dela pisaca iz tri veka – počev od 19. pa do našeg, 21. veka.

Ono što karakteriše čitav program festivala .jeste dominacija drama u kojima se obrađuju brojne aktuelne teme. Na početku, gledaćemo dramu o odnosu totalitarizma i umetničkog stvaraoca, o odnosu diktatora kakav je bio Staljin i svetski priznatog ruskog pisca Mihaila Bulgakova u kojoj se ukazuje da se i u 21. veku ništa bitnije nije izmenilo u relacijama između umetnika i onih koji raspolažu materijalnim sredstvima.

U drami „Ljubavna pisma Staljinu“ Huana Majorge, u režiji Saše Broza i izvođenju teatra „Planet Art“ iz Zagreba, videćemo koliko je nezavidan položaj umetnika u sredini u kojoj se vlast pojavljuje u svim sferama društvenog i privatnoga života pojedinaca.

Predstava drame Ameli Notomb „Kozmetika neprijatelja“ razmatra situaciju u kojoj jedan neželjeni susret otkriva tajne koje opsedaju svest i podsvest jednog pojedinca. Troje glumaca Državnog pozorišta „Stefan Kirov“ iz Slivena u Bugarskoj, u režiji Petra Denčeva to će nam neposredno prikazati druge festivalske večeri.

Treće večeri Rusko dramsko pozorište Akmolinske oblasti u Kazahstanu prikazaće surovu dramu o moći novca „Plaha“ Čingiza Aitmatova sazdanu na primeru zlehude sudbine bogoslova Avdija Kalistratova, koju je režirao Šamil Dikanbajev.

Četvrte večeri pozorište „Slavija“, u svojstvu domaćina festivala, prikazaće dramatizaciju jedne od najboljih pripovedaka Laze Lazarevića „Sve će to narod pozlatiti“ u kojoj pisac veoma sugestivno raspravlja o smislu i veličini žrtvovanja za otadžbinu. Reditelj predstave je Mihailo Laptošević.

Po motivima pripovetke „Mumu“, Ivana Sergejeviča Turgenjeva Buinsko državno dramsko pozorište iz Tatarstana u Ruskoj federaciji, pete festivalske večeri, u režiji Timura Kulova, prikazaće predstavu „Gospođa“ čiji su se akteri, .živeći u vremenu velikih promena, umorili od svakog razmišljanja, pa i onog o mogućnostima boljeg života.

Republičko pozorište beloruske drame iz Minska odvodi nas šeste festivalske večeri u 21. vek, u kojem mladi dramski junak Anton, ne nazire nikakvu perspektivu, jer savremenost ne može biti prijatna i pogodna svima. O tome se raspravlja u predstavi komada „Ako sutrašnji dan nikad ne dođe?“, autora Dmitrija Bogoslavskog, u režiji Aleksandra Hartcujeva.

Na osnovu nekoliko pripovedaka Olge Gunine, nastala je predstava „Tajna stare kuće“, u kojoj se prikazuje sudbina tri dramske junakinje koje podsećaju na Čehovljeve likove, što je slučaj i sa dramskom situacijom, budući da su se one našle u staroj kući da bi je prodale. Ova savremena replika na Čehova, u izvođenju Akademskog dramskog pozorišta iz Vladimira u Rusiji i režiji Julije Beljajeve svakako će zanimati i naše gledaoce.

Poslednje festivalske večeri gledaćemo predstavu „Komičar“ Džoa Juroa, u produkciji Državnog lutkarskog pozorišta iz Slivena, u dramatizaciji i režiji Nevene Miteve i izvođenju glumice Maje Bejanske.

Prof. Raško Jovanović


Međunarodni pozorišni festival SLAVIJA je dobio Etiketu EFFE 2015./2016. tako da je sada deo Platforme EFFE, koja se sastoji od festivala koji su sinonim za umetnički kvalitet i imaju značajan uticaj na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou i predstavljaju 31 evropsku zemlju i čine Evropu boljim mestom.


EFFE LABEL POZORISTE SLAVIJA


– PRETHODNI FESTIVALI –

SLAVIJA 2019

SLAVIJA 2018

SLAVIJA 2017

SLAVIJA 2016

SLAVIJA 2015

SLAVIJA 2014

SLAVIJA 2013

SLAVIJA 2012

SLAVIJA 2011

SLAVIJA 2010

SLAVIJA 2009

SLAVIJA 2008

SLAVIJA 2007

SLAVIJA 2006

SLAVIJA 2005

SLAVIJA 2004

SLAVIJA 2003

SLAVIJA 2002


[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Scroll to Top