[et_pb_section admin_label=”section”][et_pb_row admin_label=”row”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text admin_label=”Tekst” background_layout=”light” text_orientation=”left” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]

HRVATSKA
POZORIŠTE „PLANET ART”
Zagreb

Huan Majorga

„LJUBAVNA PISMA STALJINU”

Režiser – Saša Broz
Pomoćnik režisera i scenograf  – Marko Torjanac
Kostimograf   – Đurđa Janeš
Šminka – Danijela Pavlek

Igraju
MIHAIL BULGAKOV – Franjo Dijak
JELENA ANDREJEVNA – Anastasija Jankovska
STALJIN – Marko Torjanac

Ova istorijska fikcija inspirisana je crticom iz stvarnog života njenih protagonista – jednog od najznačajnijih ruskih pisaca Mihaila Bulgakova i diktatora Josifa Visarionoviča Staljina.

Drama obrađuje odnos totalitarizma i umetnosti, autoritarnog vladara i pisca kroz lični sukob Bulgakova i Staljina te  propituje cenu i granicu slobode i slobodne misli tada, kao i danas.

Kompleksno uranjajući u vrednosti i razloge dva suprotstavljena principa, ova drama donosi dinamičnu i intenzivnu studiju večnih pitanja koja se postavljaju pred pojedinca, društvo i umetnost.

„Ljubavna pisma Staljinu“ su i svojevrstan ljubavno– politički trougao budući da se autoritativna vlast uvlači i u čovekovu intimu, te utiče i na sve njegove odnose od poslovnih do onih najintimnijih.

Ovu predstavu radimo upravo zato što nekim umetnicima to i nije jednostavno. Mnogi od umetnika bi nešto i rekli, viknuli bi, urlali bi, ali ne mogu zato što su vezani fnansijski, zato što su na platama, zato što imaju decu, zato što imaju porodice… I zaista je u 21. veku potpuno bizarno i apsurdno da umetnici prolaze sličnu sudbinu kakvu je prolazio Mihail Bulgakov.“

Saša Broz, režiser

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Scroll to Top