RIJALITI OBRAČUN

U vreme kada nas rijaliti programi obasipaju svojim sadržajima sa svih strana, nemoguće je ne primetiti nezadovoljstvo naroda i česte pokušaje da se takvi rijalitiji ukinu. Jedan od boljih načina je ignorisanje takvih emisija na televiziji, a još bolje je otići u pozorište. Najbolja borba protiv svih loših sadržaja koji nam se emituju putem televizije je bez sumnje odlazak u bioskop, muzej ili na neku predstavu. Za one koji na satiričan način doživljavaju sve to što se servira gledaocima kraj malih ekrana, predstava “Rialiti obračun” će doći kao preko potrebna terapija. Borba protiv kiča i šunda može da se pokrene samo kulturom, a upravo ova predstava na jedan drugačiji način, kroz parodiju prikazuje pravu ulogu medija, novinarskih naslova i tekstova, kao i raznih nekvalitetnih emisija, koje nažalost često imamo prilike da vidimo na nekom od naših nacionalnih tv kanala.

Reč je o dvoje učesnika jednog rijaliti programa koji nakon njegovog završetka nastavljaju život u svojoj realnosti i svakodnevici na isti način kao što su to radili  okom održavanja rijalitija. Glavni akteri su Kokana i Švaba, kod njih dolazi do nesporazuma kada im se u život umeša čuveni biznismen Anđelko. On se vodi pravilima kojima se danas u Srbiji mnogi vode, a to su pravila da je sve dozvoljeno svakome ko ima pare i moć. Tokom sudara svakodnevne i virtuelne stvarnosti dolazi do varnica koje kod gledalaca izazivaju smeh i suze. Ulogu Anđelka tumači glumac Ivan Bekjarev. Njegova uloga predstavlja biznismena i političara koji je
napredovao uvek se provlačeći uz aktuelnu vlast. Kao i većina ljudi koja se nalazi na ovoj funkciji, živi dvostrukim životom i uz svoju ljubavnicu Kokanu preživljava drugu mladost i plaća sve njene hirove i laži.

Spreman je čak i da počini ubistvo kako bi sačuvao svoj društveni status i ljubavnicu. Ulogu Švabe tumači Igor Damnjanović i on predstavlja momka čiji roditelji žive i rade u inostranstvu. Odrastao je uz babu u Beogradu i pokušao da studira i završi fakultet, što se nije uspešno završilo. Veoma je inteligentan i duhovit, ali s obzirom da je nezaposlen, ljut je na sve oko sebe i ogorčen na svakoga, a posebno one koji su svoje bogatstvo stekli na sumnjive načine. Sa Kokanom je imao
ljubavnu aferu u rialitiju, koja nakon svega izmišlja priče o njihovom odnosu i blati ga po tabloidima kako bi još malo produžila svoju ničim stečenu i zasluženu slavu. Švaba je zatiče u Anđelkovom apartmanu, znajući da je on u braku iz kog ima troje dece. Uloga Kokane je pripala mladoj glumici Danini Jeftić. Danina, odnosno Kokana je devojka koja dolazi u Beograd iz unutrašnjosti kako bi kao i svi drugi pronašla neku bolju budućnost i brži put do slave i novca. Upisuje fakultet, ali kada joj roditelji ostaju bez posla pokušava na sve načine da dođe do novca.

Jedan od tih načina je bio i ulazak u rijaliti šou, kao i pristanak na javno blamiranje. Nakon izlaska iz aktuelnog rijalitija upoznaje Anđelka, njenu novu zlatnu priliku za život na visokoj nozi. Svoju porodicu izdržava tako što glumi zaljubljenost u starog biznismena, spremna je na sve kako bi uspela u životu, makar cena bila previsoka. Jedna zanimljiva i realna priča koja pokazuje kako prosečan stanovnik Srbije doživljava rijaliti programe, ali i poremećene vrednosti u našoj zemlji. Ova predstava ukazuje samo na neke od sve češćih životnih situacija sa kojima se mnogi od nas susreću.

Predstava je rađena u produkciji umetnučke radionice Prizor, po tekstu Vanje Bulića a adaptaciju i režiju potpisuje Rade Vukotić!

Scroll to Top