Poštovani,

I ovaj oktobar 2016. godine kao i prethodne četiri godine u pozorište Slavija biće u znaku izvođenja dela Branislava Nušića, tako da ćete tokom ovog meseca kada se održava i Sajam knjiga moći na sceni pozorišta Slavija videti osam Nušićevih dela od čega polovinu kao praizvedbe, što je jedinstveno u našoj pozorišnoj praksi.

Imajući u vidu tešku ekonomsku situaciju posebno onih koji posećuju pozorišta i kupuju knjige, pozorište Slavija je iako samofinansirajuće pozorište odlučilo da komplet karata za osam Nušićevih predstava koje će biti izvedene u okviru petih Nušićevih dana u pozorištu Slavija u periodu od 20. do 30. oktobra, a među kojima i dve premijere, ponudi svojim posetiocima po izuzetno povoljnoj ceni od 2000 dinara, i to:

I 20. 10. GENERALNA PROBA NUŠIĆA (premijera)

Predstava GENERALNA PROBA NUŠIĆA je vodviljska komedije u kojoj troje glumaca tumače dva i po umetnika koji se hrabro hvataju u koštac sa Nušićevim delom “Gospođa ministarka”.

Publika prati proces stvaranja predstave od prve probe do premijere. Rad na predstavi dovodi do usijanja ionako već komplikovane odnose. Ipak, posle niza peripetija, generalna proba je neočekivano uspešna i najavljuje hit predstavu…

U predstavi GENERALNA PROBA NUŠIĆA publika ima priliku da vidi delove najpoznatijih scena iz Nušićeve komedije “Gospođa ministarka”, pa je ova predstava svojevrsni omaž našem najboljem komediografu.

II 21.10. – OPASNA IGRA

III 22.10.- VLAST

IV 23.10. – UJEŽ

V 24.10. – LOPUŽE

VI 25.10. – ŽENA BEZ SRCA (premijera)

Nadrealistička, ali romantično etička, pozorišna novella s medicinskom naučno – fantastičom pretpostavkom.

Praizvedba komada bila je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zgrebu, 16.06.1931., u režiji Hinka Nučića, koji je igrao dr Jakšića. Dok je Vika Podgorska igrala Ženu bez srca.

Živeći i radeći u vremenu Andre Bretona. Luja Aragona, Antoanena Artoa, Pola Elijara, Filipa Supoa, Aleksandra Vuča, Oskara daviča, Milana Dedinca, Đorđa Jovanvića, Koče Popovića i Marka Ristića, Branislav Nušić, srpski najznačajniji, najbolji i najpoznatiji komediograf, nije se mogao odupreti izazovu, a da se ne upusti u nadrealistički dramski ogled. Tako je nastala “Žena bez srca”, iznenađujuće snažna, misaona, etička a beskrajno bitna I zanimljiva drama “za sva vremena”. Teatar u kome je sve moguće, u kome se misli, govori i sluša; i stiže do čovekove suštine.

VII 26.10. – KAKO VREME BRZO PROLAZI

VIII 30.10. – PRVA PARNICA

Dobrodošli.

Scroll to Top