DO GUŠE U PELENAMA

Tekst: Ružica Vasić
Režija: Tea Puharić

Opis komada i reč autora:

Šta da (NE) očekujete dok čekate bebu?

“Čekamo bebu” magično otvara vrata roditeljstva. Iza tih vrata je put, posut dilemama gotovo celog života. I sve počinje upravo tom prostom rečenicom, paradoksalno, jer upravo “čekamo bebu” označava početak komplikacije odnosa sa svetom oko sebe, svetom koji bi vrlo rado da pomogne i poduči, da olakša i zabavi, svetom sa dobrim namerama (a kad ćemo više

naučiti da je put do pakla posut baš njima).

Ana i Viktor su sedam meseci izbegavali uticaje od spolja i prosto uživali u činjenici da čekaju bebu. A onda se umešala najbliža familija, – tačnije Viktorova sestra Irena. Ona pravi ”Gender reveal” žurku koja treba da otkrije pol deteta, nepromišljeno zanemarujući mogućnost da će jedna takva zabava otvoriti Pandorinu kutiju i pokrenuti pitanja imena deteta, lični odnos prema muškom/ženskom polu, njen odnos prema svom mužu Petru i životu koji joj je nametnut, a Anu dovesti u prvu ozbiljniju dilemu – treba li da svoju decu odgaja sa infantilnim Viktorom.

LULE, TRENER BUDUĆIM RODITELJIMA (ZAPRAVO PROMOTER I PRODAVAC DOJČILA, MUŠKE SISE) POKUŠAVA DA POMOGNE KAO ISKUSNI POZNAVALAC PRENATALNIH DILEMA. UMESTO DA SAMO OBAVI POSAO I ODE SA ŽURKE, LULE I SAM ZAVRŠAVA U PORODILIŠTU, GDE ĆE OVA URNEBESNA OTKRIVALICA POLA DOBITI RAZREŠENJE, A LULE POSTATI NEODVOJIV ČLAN ŠIRE PORODICE.

„DO GUŠE U PELENAMA“ ZADIRE DUBLJE U PROBLEMATIKU ONOGA ŠTO MOŽE DA SE OČEKUJE DOK SE ČEKA BEBA, PA KROZ NALIČJE NOVIH TRENDOVA, DOBRIH NAMERA BLIŽNJIH, RODITELJSKIH STRAHOVA, PRAVO SVAKOGA DA SE MEŠA U ODLUKE – KOMIČNO POKUŠAVA DA ODGOVORI NA PITANJE KAKVI SU DANAS SVE TO PRITISCI NA RODITELJE „POČETNIKE“ I ŠTA JE STVARNO NEOPHODNO ZA „RODITELJSKI START“. JER, KAD PROĐE PRVA EUFORIJA, RODITELJI POČETNICI ĆE OVAJ PUT IPAK PROĆI SAMI.

KOMEDIJA DO GUŠE U PELENAMA, NOVA JE PREDSTAVA ISPAD PRODUKCIJE, NAKON VEOMA USPEŠNE, I JOŠ UVEK IGRANE I TRAŽENE KOMEDIJE UDAJ SE MUŠKI.

PODELA KOMBINUJE ISKUSNE TELEVIZIJSKE GLUMCE POPUT KATARINE VIĆENTIJEVIĆ KOJU PUBLIKA PAMTI PO ČUVENIM SERIJAMA SREĆNI LJUDI I PORODIČNO BLAGO (ZAZA, DUDA PIROĆANKA), MILANA ČUČILOVIĆA STALNOG ČLANA BEOGRADSKOG DRAMSKOG POZORIŠTA, KAO I KOMIČARE KOJI IMAJU VIŠE PREDSTAVA U POZORIŠNOJ KARIJERI KOJE IGRAJU ILI SU IGRALI U REGIONU I ŠIROM SRBIJE (STEFAN UROŠ TEŠIĆ, PEĐA DAMNJANOVIĆ).

REŽIJU POTPISUJE TEA PUHARIĆ KOJA IZA SEBE IMA VEĆ DESETAK POSTAVLJENIH KOMADA SA SJAJNIM GLUMCIMA U RAZLIČITIM POZORIŠTIMA, TEKST JE NAPISALA DRAMATURŠKINJA RUŽICA VASIĆ, A MUZIKA JE ORIGINALNO KOMPONOVANA OD STRANE AUTORKE KATARINE RANKOVIĆ, PA JE KOMAD OBOGAĆEN I SONGOVIMA.

TRAJANJE PREDSTAVE JE 90 MINUTA, A ŽANROVSKI JE POSTAVLJENA KAO KOMEDIJA.

Scroll to Top