KRATKO O POZORIŠTU „SLAVIJA“

Pozorište „Slavija“ je osnovano 26.12.1995. godine. Prvih godina je radilo povremeno a sa redovnim svakodnevnim repertoarom krenulo je početkom 1998. godine. Za ove 23 godine izveli smo preko 120 premijera, a naša pozorišna sezona traje od početka septembra do jula sledeće godine. Kako je repertoar osnova rada svakog pozorišta, u tom periodu, izuzimajući par dana novogodišnjih i božićnih praznika, predstave izvodimo iz večeri u veče, po čemu smo jedinstveno pozorište ne samo na našim prostorima.

Pozorište „Slavija“ je još po mnogo čemu jedinstveno pozorište u Beogradu i Srbiji, specifičnog duha i originalne pozorišne koncepcije koja neštedimice unosi jednu posebnu boju u pozorišni život glavnog grada. Za kratko vreme, zahvaljujući pažljivo odabranom repertoaru, zauzima značajno mesto ne samo među beogradskim pozorištima. Dokaz za to je što su ti rezultati prepoznati i od naših mnogobrojnih gledalaca i stručne javnosti.

U uslovima veoma izražene nepismenosti i siromaštva stanovništva kao najvećih neprijatelja pozorišta prvenstveno smo se trudili da ne budemo dosadni. Na sceni Pozorišta „Slavija“ glumac je uvek u centru umetničkih zbivanja, kao što je to gotovo uvek slučaj u oprobanoj teatarskoj praksi širom sveta. Posebnu pažnju posvećujemo kako svetskim i domaćim klasicima tako i savremenoj domaćoj dramskoj produkciji, kao i žanrovskoj raznolikosti repertoara. Potpuno svesni i manjkavosti repertoara, ali i ubeđeni da je takav repertoar jedini način opstanka jednog samofinasirajućeg pozorišta u našim uslovima, koje je i osnivač uglednog Međunarodnog pozorišnog Festivala koji je u kontinuitetu održan već 16. put, kao i manifestacije „Nušićevi dani u Pozorištu Slavija“ koja se održava 6 godina i na kojoj se 8 dana izvde isključivo Nušićeva dela uvek sa po jednom praizvedbom.

Pored sopstvene produkcije na našoj sceni bili smo domaćini preko 150 pozorišta iz skoro 50 zemalja, bivše SFRJ, kao i Evrope, Azije, Kanade, SAD i Latinske Amerike, Afrike којa su izvela preko 200 predstava. Kratko rečeno, nije nam trebalo mnogo vremena da budemo primećeni širom sveta tako da smo bili učesnici na preko 60 domaćih i međunarodnih festivala, kao i dobitnici najznačajnijih nagrada na mnogim festivalima u zemlji i inostranstvu. O tome svedoče učešća i po nekoliko puta na festivalima: Dani komedije – Jagodina, Nušićevi dani – Smederevo, Dani Zorana Radmilovića – Zaječar, Žankini dani – Rabrovo, Borini dani – Vranje, Festival monodrame – Zemun, Mermer i zvuci – Aranđelovac, Balkan teatar fest – Dimitrovgrad, Festival glumca, Šabac, Festival glumca – Nikšić, Barski ljetopis – Bar, Grad Teatar – Budva, Dani komedije – Bijeljina, Teatar fest – Doboj, Teatar fest – Banja Luka, Festival kamernih scena – Sarajevo, Majski Kijev – Kijev, Ukrajina, Festival Kluže, Bovec, Slovenija, Međunarodni festival cabareta Gumbekovi dani – Zagreb, Hrvatska, Međunarodni pozorišni susreti crnomorskih zemalja – Trabzon, Turska, Mediteranski festival – Bari, Italija, Festival podunavskih zemalja – Giurgiu, Rumunija, Međunarodni festival komedije – Gabrovo, Bugarska, Međunarodni pozorišni festival Raduga – Sankt Peterburg, Rusija, Međunarodni pozorišni festival “AKADEMIJA“– Omsk, Rusija, Međunarodni Festival predstava o ljubavi – Rjazan, Rusija, Međunarodni festival „MOLDFEST.RAMPA.RU“ – Kišnjev, Moldavija, Međunarodni Festival „Ljudi“ – Orel, Rusija. Naše predstave izvođene su, pored mnogobrojnih gradova Evrope, i u Kanadi, Kini, Australiji, Novom Zelandu, Africi.

Kako sama priroda posla kojim se bavimo ne zna za granice, već 2002. godine, odlučili smo da pozorište „Slavija“, iako samofinansirajuće pozorište, osnuje i sopstveni i to međunarodni pozorišni Festival, što je takođe jedinstveno u pozorišnoj praksi. Bili smo svesni da je ovakav Festival veliki zalogaj ali želeli smo da ga realizujemo na drugačiji način od postojećih festivala. Iskoristili smo prijateljstva i prvi povezali pokidane veze ne samo sa pozorištima sa prostora bivše Jugoslavije koja su posle mnogo godina prvi put u našu zemlju došli upravo na naš festival. Bili smo domaćini mnogobrojnim pozorištima iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije a sa ponosom ističemo da smo ugostili nacionalne teatare iz svih bivših jugoslovenskih republika, Nacionalne teatre Bugarske, Rumunije, Azerbejdžana i Nacionalni teatar Albanije iz Tirane koji je prvi put posle više od pola veka gostovao u Srbiji, i to u nimalo srećnim odnosima naših zemalja. Pored njih smo bili domaćini i teatrima iz Austrije, Engleske, Nemačke, Bugarske, Mađarske, Rumunije, Moldavije, Rusije, Ukrajine, Izraela, Litvanije, Švajcarske, Češke, Poljske, Slovačke, Egipta, Brazila, Japana, Italije, Letonije, Argentine, Meksika, Kanade, Belorusije, Irana, Kazahstana, Maroka, Sjedinjenih Američkih Država, Afrike, Grčke, Estonije…

Trenutno se na našem repertoaru nalazi 30 predstava, među kojima i 10 koje su izvedene preko 100, 200 ili 300 puta, u kojima igraju najpoznatiji ne samo srpski glumci, a u toku su aktivnosti za održavanje XVII Međunarodnog pozorišnog festivala „Slavija 2018“ koji je u poslednje dve decenije JEDINI istinski MEĐUNARODNI POZORIŠNI FESTIVAL u Srbiji, odnosno na kome jedino učestvuju pozorišta sa svih kontinenata.

Sa velikom radošću ističemo da pored svakodnevnog izvođenja predstava u Pozorištu „Slavija“ više stotina puta naše predstave izvedene su skoro u svakom mestu Srbije, koje je imalo minimalne tehničke uslove, širom bivše Jugoslavije, Balkana, Evrope i svih ostalih kontinenata.

Poslednjih 5 godina u sklopu obeležavanja 150. godišnjice od rođenja Branislava Nušića počeli smo i sa održavanjem Nušićevih dana u Pozorištu Slavija pa tako trenutno, što je jedinstveno u pozorišnoj praksi imamo 9 Nušićevih naslova od kojih su neki praizvedbe kao „Opasna igra“ izvedena prvi put od kada je napisana 1917. u Parizu , zatim „Prva parnica“ koja je izvedena prvi put posle 120 godina i „Dva lopova“ izvedena nakon 50 godina i „Svinja“ prvi put izvedena posle II Svetskog rata, „Žena bez srca“ (praizvedba).

Takav intenzitet rada i kontinuitet trajanja pozorišta (već 23. godinu), Međunarodnog pozorišnog festivala 16 godina i Nušićevih dana 6. godina, broj premijera, gostvanja po čitavom svetu i dovođenja celog sveta u Pozorište Slavija bez dileme čine ga jedinstvenim pozorištem i u širim okvirima posebno i kao člana EFFE.

Na našem sajtu se možete informisati o svim Festivalima i repertoaru (www.pozoriste-slavija.co.rs)

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Scroll to Top